Piirtäminen on mielikuvien siirtämistä paperille

Maalaamisessa keskitytään väripintoihin ja -sävyihin, mutta piirustuksessa viivoihin. Viivoja käytetään kahteen tarkoitukseen, ääriviivoina pintojen reunoja merkitsemään ja varjostuksina luomaan valöörejä eli eri tummuusasteita, siis sävyjä.

Jokaisella on oma tyylinsä piirtää

Piirtää voi hyvin monella tavalla, ja jokaisella taiteilijalla onkin oma tapansa ja tyylinsä piirtää. Esimerkiksi Leonardo da Vincin, Paul Kleen, Albrecht Dürerin, Edgar Degasin ja Käthe Kollwitzin piirustukset eroavat hyvin paljon toisistaan, niin tekotavoiltaan kuin tyyliltäänkin.

Yleensä piirtäminen aloitetaan luonnostelemalla muotoja, jotka vahvistetaan ääriviivoiksi. Sitten lisätään valöörit varjostamalla. Tussi- ja mustekynillä piirretään joskus suoraan ääriviivat, eikä valöörejä välttämättä lisätä lainkaan. Luonnosteluvaiheessa käytetään usein kuitenkin lyijykyniä. Croquis-piirustuksessa piirretään nopeasti ja luonnosmaisesti, keskittyen muotojen kuvaamiseen viivoilla. Fotorealistisessa piirtämisessä yritetään taltioida kaikki yksityiskohdat ja sävyt niin tarkasti, että lopputulos näyttää valokuvalta.

Piirtämisen ydin on taito siirtää mielikuvia paperille, ja sitä voi oppia vain harjoittelemalla.

Osa piirustusvälineistä on keksitty jo kivikaudella

Maailman ensimmäiset piirustukset syntyivät, kun kivikauden ihmiset ottivat nuotiosta hiiltä ja alkoivat vedellä viivoja kallioon. Hiili on edelleen suosittu piirustusväline, vaikka sitäkin on vuosituhansien saatossa kehitetty. Nykyaikaiset piirustushiilet ovat tankomaisia, joko puuhiilistä puristettuja tai pajun pätkistä hiillostamalla valmistettuja.

Alkeellisuudestaan huolimatta hiili on hyvin monipuolinen piirustusväline. Samalla hiilellä voidaan piirtää yhtä hyvin hentoa kuin voimakasta viivaa sekä tehdä kaikenlaisia harmaan sävyjä vaalean ja mustan väliltä. Hiilen jälkeä voidaan myös tasoittaa sormenpäällä tai tarvittaessa pyyhkiä pois. Piirustuksessa hiili on hiilipölyä, joka irtoaa paperista yhtä helposti kuin tarttuukin. Siksi hiilipiirros täytyy kiinnittää paperiin suihkuttamalla päälle fiksatiivia, joka on kirkasta, lakkamaista hartsia.

Myös liidut ovat jo kivikaudella kehitettyjä piirustusvälineitä. Niitä on olemassa useita keskenään erilaisia tyyppejä. Conté-liidut valmistetaan savesta, sideaineista ja luonnollisista pigmenteistä, kuten ruosteenvärisestä maasta. Pastelliliiduissa on saven tilalla liitua, öljypastelleissa taas öljyä ja vahaa. Liiduista on myös lyijykynämäisiä malleja, joissa on puukuori. Muilla liiduilla kuin öljypastelleilla toteutetut piirustukset on kiinnitettävä fiksatiivilla hiilipiirrosten tapaan.

Lyijykynän kovuus vaikuttaa viivan paksuuteen

Kaikille tuttu piirustusväline on lyijykynä, jota käytetään hyvin samanlaiseen tapaan kuin hiiltä. Erona on, että ohuen ja paksun viivan piirtämiseen käytetään eri kyniä. Lyijykynissä on kovuusmerkinnät, joissa H tarkoittaa kovaa ja B pehmeää. Mitä suurempi numero ennen kirjainta, sitä kovempi tai pehmeämpi lyijykynä on. Esimerkiksi 6B on hyvin pehmeä lyijykynä, joka tuottaa paksun, mustan viivan ja 4H hyvin kova, jonka jälki on ohut ja kevyt. Grafiittitanko on hiukan piirustushiiltä muistuttava piirustusväline, joka on käytännössä paksuytiminen lyijykynä ilman puukuorta. Lyijykynien kanssa käytetään pyyhekumeja (muovi- ja kittikumeja), joilla kynän jälkeä voidaan tasoittaa ja myös pyyhkiä pois.

Värikynät eroavat lyijykynistä siinä, että niitä on vain yhtä kovuutta. Eri värejä on sen sijaan kymmeniä. Terotin on tärkein apuväline lyijy- ja värikynillä piirrettäessä.

Tussi on taitajan piirustusväline

Piirtää voi myös metalli- tai sulkakärkisellä mustekynällä tai kiinalaiseen tapaan pensselillä, joka kastetaan musteeseen. Tussi on tarkkaan ottaen huopakärkinen pensseli, joka sisältää mustesäiliön. Lisäksi on olemassa kuulakärkikynän tapaan toimivia tusseja. Tussit ja mustekynät ovat yleensä edistyneempien taideharrastajien välineitä, koska virheitä ei voi korjata.

Paperi vaikuttaa piirtämiseen hyvin paljon. Sileä ja tasainen paperi sopii parhaiten yksityiskohtaiseen piirtämiseen, kun taas karkealla paperilla saadaan piirrokseen eloisuutta ja kontrastia.

Uusimpia piirustusvälineitä ovat tietokoneisiin liitettävät ja digitaalisia piirustuksia tuottavat piirtopöydät, jotka osaavat tunnistaa kynän paineen. Joissain malleissa piirretään tavallisilla piirustuskynillä paperille, joka on piirtopöydän pinnalla. On myös olemassa digitoivia kyniä, jotka tallentavat käden liikkeet digitaalisiksi viivoiksi.

Sellaistakin voi piirtää, mitä ei ole

Usein piirtämällä pyritään toisintamaan silmin nähtäviä asioita. Mikään ei kuitenkaan estä piirtämästä sellaista, jota ei ole fyysisesti olemassa, esimerkiksi tunnetiloja, sosiaalisia suhteita, mielikuvitusolentoja tai jopa filosofisia teorioita. Piirtämisessä vain mielikuvitus on rajana, kuten muissakin kuvataiteissa.