Sarjatuotantona uniikkeja teoksia

Taidegrafiikka eroaa useimmista muista kuvataiteen lajeista siinä, että yhden teoksen sijasta syntyy aina useita teoksia, jotka kuitenkin ovat uniikkeja. Siksi jokaisessa taidegrafiikan keinoilla toteutetussa teoksessa pitääkin olla signeerauksen lisäksi myös teoksen numero ja sarjan vedosten määrä. Lisäksi muilla merkinnöillä kerrotaan, onko teos taiteilijan itsensä vedostama, onko vedossarjassa väri- tai muuta vaihtelua ja onko vedos tarkoitettu myynnin sijasta yksityishenkilölle.

Kohopainomenetelmässä poistetaan painolaatasta kaikki, mihin ei haluta väriä

Vanhin, jo keskiajalla käytössä ollut grafiikan menetelmä on kohopaino, jossa kaiverretaan pois kaikki ne kohdat, joiden ei haluta toistuvan teoksissa värillisinä. Muste tarttuu vain koholla oleviin kohtiin ja siirtyy paperiin, kun painolaatta puristetaan prässillä paperia vasten. Suurikokoisten teosten painolaatat eivät mahdu prässeihin ja niissä paperin ja musteen kohtaaminen saadaankin aikaan hiertämällä paperia painolaattaa vasten.

Kohopainolaattojen vanhin materiaali on puu, esimerkiksi vaahtera tai pyökki, mutta nykyään puupiirroksissa käytetään pääasiassa erilaisia vaneri- tai kimpilevyjä, joihin tehdään syvennykset erilaisilla kaivertimilla. Puuleikkaus on muuten samanlainen tekniikka kuin puupiirros, mutta puun syyt eivät ole laatan suuntaisia vaan laattaan nähden poikittain. Linoleikkauksessa materiaalina on linoleumlevy, joka on helpompi kaiverrettava kuin puu, mutta lopputulos ei juurikaan eroa puulevyn käyttämisestä.

Monivärisiä teoksia painettaessa käytetään useita eri painolaattoja, yksi väriä kohti.

Syväpainossa väri kerääntyy painolevyn uriin

Syväpainomenetelmissä tehdään painolaattaan uria ja syvennyksiä, joihin painoväri kerääntyy, ja sileä pinta pyyhitään puhtaaksi ennen kuvan prässäämistä paperiin. Viivat saadaan aikaisiksi joko kaivertamalla tai hapolla syövyttämällä.

Syväpainomenetelmiä on lukuisia, mutta yksinkertaisin on kuivaneulatekniikka, jossa kuparilevyyn raaputetaan teräsneulalla uria, joihin väri sitten kerääntyy. Etsauksessa kuparilevy suojataan ohuella vahakerroksella, johon kuva raaputetaan. Sen jälkeen levy syövytetään hapolla, joka ei pääse vaikuttamaan vahan suojaamiin kohtiin. Akvatinta toimii muuten samoin, mutta suojaava aine on rakeista ja myös lopputuloksesta tulee hieman rakeinen. Mezzotintaa tehtäessä taas rouhitaan metallisen painolaatan pintaa erilaisilla välineillä. 1930-luvulla kehitetyssä carborundum-menetelmässä kuva-aihe yksinkertaisesti maalataan laatalle liiman ja hiekan sekoitusta käyttämällä. Lopputuloksesta tulee hieman kolmiulotteinen.

Laakapainossa vesi hylkii rasvaa

Laakapainomenetelmistä suosituin on litografia, jossa kuva maalataan huokoiselle kalkkikivipinnalle rasvaisella liidulla tai tussilla. Kun painoväri on vesiliukoista, se ei tartu rasvaisiin kohtiin, mutta kivipintaan se tarttuu ja siirtyy siitä prässäämällä paperiin. Menetelmä kehitettiin 1700-luvun lopulla ja se oli ensimmäinen uusi taidegrafiikan menetelmä vuosisatoihin.

Uudehkoa valotusmenetelmää käytettäessä kuva piirretään muovikalvolle valoa läpäisemättömillä väreillä ja käytetään sitä ikään kuin sapluunana valotettaessa kuvaa valoherkälle painolevylle.

Serigrafia yleistyi 1960-luvulla

Varsinkin 1960-luvulla suosittu serigrafia eli silkkipaino on menetelmä, jolla voidaan kuvia tehdä paperin lisäksi kankaalle, puulle ja monille muille materiaaleille. Menetelmän ydin on polyesterinen silkkikangas, jonka läpi väri painetaan raakelilla eli lastalla. Sitä ennen on kankaan alapintaan kiinnitetty sapluuna, joka tukkii ne kohdat, joihin mustetta ei haluta. Sapluunan voi valmistaa leikkaamalla muovikalvosta tai levittämällä kankaalle valoherkkää emulsiota, johon kuva luodaan ultraviolettivalolla ja sen jälkeen valottumaton emulsio pestään pois. Seripaino oli pop-taiteen uranuurtajan Andy Warholin suosikkimenetelmä.

Taidegrafiikan uusin menetelmä on digitaalinen

Taidegrafiikan uusin menetelmä on pigmenttitulostus, jossa digitaaliseen muotoon tehty kuva sirretään paperille pigmenttimustetta käyttävällä tulostimella. Menetelmällä on erityisen helppoa